Konferansen «En palestinsk stat – 75 år med brutte løfter. Retten til selvbestemmelse»

Forsvar folkeretten og Den internasjonale juristkommisjon-avdeling Norge (ICJ-Norge) arrangerer konferansen «En palestinsk stat – 75 år med brutte løfter. Retten til selvbestemmelse», 9. februar 2023 kl. 13.00 – 16.15 i Deichmansalen, Deichman Bjørvika, Anne-Cath. Vestlys plass 1, Oslo.

PÅMELDING, BILLETT OG PROGRAM (konferansen er fulltegnet).
Billett kr 200. Gratis for studenter ved fremleggelse av studentbevis. Alle som vil delta – både betalende og ikke-betalende – må reservere billett her: www.ticketco.no/events

Hele programmet kan lastes ned her.

Prinsippet om selvbestemmelse ble først formulert i FN-pakten av 1945, og har deretter vært gjentatt som en uttalt rettighet. 75 år etter at FN stemte fram delingsplanen for Palestina den 29. november 1947 med 33 mot 13 stemmer og 10 nøytrale, har palestinerne fortsatt ikke fått innfridd sine rettigheter etter internasjonal lov. Etter krigene i 1948 og 1967, har Israel okkupert hele det historiske Palestina og i strid med Genèvekonvensjonene, bor det nå 700.000 israelere i de folkerettsstridige bosettingene på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Fem millioner palestinere lever under den lengstvarende okkupasjonen i moderne tid.

Mens vi iverksetter politiske, økonomiske og militære tiltak for å støtte Ukraina i sitt krav om å opprettholde sin uavhengighet og for å sikre sin territorielle integritet etter internasjonal rett, blir det ikke tatt tilsvarende tiltak med tanke på palestinernes rett til selvbestemmelse.

På konferansen deltar Francesca Albanese, FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen på okkuperte palestinske territorier, Erling Rimestad, statssekretær ved Utenriksdepartementet, Terje Einarsen, folkerettsekspert og styreleder i ICJ-Norge, Jørgen Jensehaugen, seniorforsker ved Prio med Midtøsten som spesialfelt, Ingrid Fiskaa, medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling, Gaute Børstad Skjervø, nestleder i AUF og Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen i Norge.

Se Facebook-event