Norske og internasjonale artister krever at blokaden av Gazastripen må heves.

Under koronaviruskrisen ber over 250 artister i et opprop som ble lansert i dag, at blokaden av Gazastripen må heves. Norske artister som Unni Wilhelmsen, Ella Marie Hætta Isaksen, RAVI, Tove Bøygard og Thea & The Wild, skriver: «Lenge før Covid-19 rammet verden og truet med et sammenbrudd på Gazas allerede overbelastete helsesystem, forutsa FN at blokaden ville gjøre Gazastripen ubeboelig i løpet av 2020. Med den nye pandemien står Gazas nær to millioner innbyggere, hovedsakelig flyktninger, overfor en dødelig trussel i verdens største utendørs fengsel.»

Det er PACBI- Den palestinske kampanjen for den akademiske og kulturelle boikotten av Israel – som står bak initiativet.

Les hele oppropet her.

14. mai for to år siden drepte israelske skarpskyttere 60 palestinske menn, kvinner og barn, uten å bli stilt til ansvar. Den ukentlige og overveldende fredelige demonstrasjonen kalt «den store marsjen hjem» (Great March of Return), har blitt møtt med brutal vold av israelske militærstyrker. Marsjen er nå stilt i bero på grunn av trusselen fra coronaviruset. Lenge før den pågående viruskrisen var sykehusene på Gaza allerede på bristepunktet av mangel på grunnleggende ressurser på grunn av Israels beleiring. Tusenvis av skuddskader, som medførte tallrike amputasjoner, sprengte kapasiteten i behandligstilbudet.  De første meldingene om coronautbrudd i overbefolkete Gaza er derfor svært foruroligende.

Visesangeren Mikael Wiehe, fiolinisten Annar Follesø, trubadurene Jørn Simen Øverli og Ragnar Olsen, forfatterne Irvine Welsh og Jeanette Winterson, skuespillerne Julie Christie og Steve Coogan og skulptøren Antony Gormley stiller seg bak Amnesty Internationals oppfordring til alle verdens regjeringer om å innføre en militær embargo mot Israel helt til de israelske myndighetene oppfyller sine folkerettslige forpliktelser. “Det som skjer på Gaza er en prøve på menneskehetens samvittighet».

Artister som Embla Karidotter, Trond Ingebretsen, Brian Eno, Roger Waters og bandet Massive Attack har også signert brevet, og slår fast: «Vi anerkjenner at den retten som garanteres flyktninger i den universelle menneskerettighetserklæringen, må gjøres gjeldende også for palestinske flyktninger».

I brevet konkluderer artistene med dette: «I en internasjonal krisetid som denne, plikter vi å kreve rettferdighet, fred, frihet og likerett for alle, uavhengig av identitet eller tro. Selv om vi er henvist til å holde oss hjemme gjelder ikke dette våre etiske forpliktelser.”

Andre artister oppfordres til å signere oppropet.