Appell på nordisk og global demonstrasjonsdag for Gaza 2. mars

Appellen ble holdt på Youngstorget i Oslo av Josef Adam Younes, advokat og tilsluttet Forsvar folkeretten

Josef Adam Younes på Youngstorget i Oslo. Foto: Johanna Engen

Kjære venner og kollegaer i solidaritet! 

Forsvar folkeretten ble lansert av norske jurister som så at selv om Norge tar del i et titalls sanksjonsregimer og restriktive tiltak, var det sammenlignet med disse ingen samsvar med norske myndigheters handlinger overfor Israels brudd på folkeretten, menneskerettighetene og humanitærretten. Vi var alvorlig bekymret over at mens andre lands folkerettsbrudd ble møtt med konkrete straffetiltak og tunge sanksjoner, ble Israels forbrytelser kun møtt med verbal kritikk. 

Israel har helt siden sin dannelse stått i en særstilling når det gjelder reaksjoner fra Vesten. Fraværet av straffereaksjoner på Israels manglende respekt for og brudd på folkeretten, bygger opp under en særstilling av straffrihet og immunitet for en stat som anser hevet seg over de grunnleggende prinsippene som gjelder for alle andre land og folk. Prinsipper som ikke bare er ment å beskytte individer og folkegrupper, men som er ment å beskytte vår felles humanitet. 

Folkeretten eksisterer for å beskytte det helt fundamentale felles verdigrunnlaget, som er nødvendig for at forskjellige, men likeverdige folk skal sameksistere på en klode vi er nødt til å dele med hverandre. 

Vi konstaterte at denne passiviteten og åpenbare fraværet av reaksjoner på Israels forbrytelser og alvorlige brudd på folkeretten ikke bare er et svik mot det palestinske folk, men også et svik mot den internasjonale rettsordenen som sådan. Et svik mot folkeretten. 

I dag ser vi tydeligere enn noen gang konsekvensene av at Norge og Vesten har bygd opp under særstillingen til Israel som et land hevet over folkeretten. I folkemordet på Gaza myrdes barn i en høyere rate enn noen andre moderne konflikter, journalister myrdes i høyere rate enn noen andre konflikter, og helsepersonell myrdes og sykehus bombes i høyere rate enn noen andre konflikter. En total mangel på respekt for folkeretten og en total mangel på humanitet. 

Men jeg står ikke her i dag for å fortelle dere hvor forferdelig sitasjonen i Gaza og resten av Palestina er. Vi har alle møtt opp her i dag nettopp fordi vi vet hvor grusomt det er. 

Nesten 5.000 møtte opp på Youngstorget. Foto: Johanna Engen

Mitt budskap i dag er at vi er i ferd med å slå sprekker i denne særstillingen til Israel. Det tar tid å forandre verden. Og jeg vet at når man står i langsomme prosesser i en katastrofe hvor det ikke er et sekund å miste, så er det lett å miste motet. Å tenke at ingen ting hjelper, at FN er ubrukelige, at den internasjonale domstolen er verdiløs og at ingen ting man gjør betyr noe som helst. 

Men alt vi gjør, kjære venner, betyr noe. Hver eneste handling teller. Selv om kravene og ropene våre faller for døve ører på Stortinget, bæres de med av vinden ut i verden, og tyngden av våre rop og appeller er med på å snu vindene i verden. Verden er under endring. 

Ja, Israel ignorerte tiltakene beordret av Den internasjonale domstolen, men avgjørelsen førte samtidig til at en nasjonal domstol i Nederland nektet staten å eksportere flyvåpendeler til Israel. Tilsvarende rettsak er anlagt i Tyskland hvor staten anklages for medvirkning til folkemord for sin våpeneksport til Israel. I Irland har senatet enstemmig stemt frem et lovforslag om sanksjoner mot Israel. Tilsvarende initiativ finnes i Belgia og Finland. Og det er en lang rekke med andre og lignende tiltak rundt om i Europa og resten av verden. 

Her i Norge har vi anmeldt israelske militære og politiske ledere for forbrytelser mot menneskeheten. Og vi nekter å godta at det nasjonale statsadvokatembetet og Kripos bruker 4 måneder på å bestemme om det i det hele tatt skal åpnes etterforskning. I andre land er tilsvarende anmeldelser levert og det dukker stadig opp flere. 

Selv om disse tiltakene er selvstendige er de også sammenkoblet. De bygger på hverandre og inspirerer til nye og større tiltak. De er et tydelig og kraftfullt uttrykk for at det finnes krefter i verden som er villige til å kjempe for å forsvare folkeretten. 

Hver eneste handling, hver eneste deling på sosiale medier, hver samtale med venner og kollegaer, hvert eneste forbrukervalg, kulturell boikott av Melodi Grand Prix, akademisk boikott ved universitetene våre, hver eneste aksjon, hver eneste demonstrasjon, er med på å skape et press som til slutt vil slå sprekker store nok til at vi bryter gjennom. Ringvirkningene av handlingene deres er kanskje vanskelige å se her hjemme, men likevel betydningsfulle. 

Hver eneste dag tar vi skritt mot en verden som er villig til å holde Israel ansvarlige for sine forbrytelser og som i større og større grad er villige til å sette press og makt bak kravet om palestinsk selvbestemmelse.

Dere betyr noe, dette betyr noe. Ikke mist motet, kjemp videre. Kampen er lang, men vi gir oss aldri. 

Fritt Palestina! 

Jurister, advokater, jusstudenter og organisasjoner som ønsker å slutte seg til oppropet til Forsvar folkeretten, kan gå hit: https://forsvarfolkeretten.no/signer-oppropet/