Forpliktelsen til å stoppe et folkemord

Av styreleder Kjell M. Brygfjeld og nestleder Vjosa Maxhuni, Forsvar folkeretten

Styreleder Kjell M. Brygfjeld og nestleder Vjosa Maxhuni

Det internasjonale presset på Israel øker gradvis. Stadig flere stemmer globalt er samstemt om at det begås krigsforbrytelser på Gaza. Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) mener det er sannsynlig at det foregår et folkemord og har åpnet sak om spørsmålet.

Samtidig meldes det at Irland slutter seg til Sør-Afrikas søksmål ved ICJ. The Guardian rapporterer den 31. mars at den britiske regjeringens egne juridiske rådgiver har konkludert med at Israel begår krigsforbrytelser på Gaza og at England derfor må stanse våpenleveranser til Israel. I februar fastslo en domstol i Nederland, Haag lagmannsrett, at det var klar risiko for at Israels jagerfly brukes ved alvorlige brudd på den internasjonale humanitærretten og beordret midlertidig stans av nederlandsk salg av jagerflydeler. Til og med USA unnlater å bruke veto mot kravet om våpenhvile i FNs sikkerhetsråd.

FN-ekspert peker på at minst tre av fem kriterier i Folkemordkonvensjonen er overtrådt

Nylig kunngjorde FNs spesialrapportør for menneskerettssituasjonen på de okkuperte palestinske områdene, Francesca Albanese, at det er rimelig grunn til å tro at Israel begår folkemord på Gazastripen:

– The overwhelming nature and scale of Israel’s assault on Gaza and the destructive conditions of life it has inflicted reveal an intent to physically destroy Palestinians as a group.

Folkemordskonvensjonen oppstiller fem kriterier for hva som utgjør folkemord. Albanese peker på at minst tre av disse kriteriene er overtrådt. Disse tre kriteriene er å drepe medlemmer av gruppen, forårsake alvorlig legemlig eller sjelelig skade på medlemmer av gruppen og ved bevisst å la gruppen utsettes for levevilkår som tar sikte på helt eller delvis å bevirke gruppens fysiske ødeleggelse. Albanese framhever også at folkemordhandlingene er godkjent og gjort effektive gjennom uttalelser fra militærledere og myndighetspersoner i Israel.

Kommer krigsforbrytelsene vi er vitne til på Gaza til å bli etterforsket, og vil noen bli stilt til ansvar? Hva skjer med vår tillit til den internasjonale rettsordenen dersom vi nok en gang opplever at den verken kan forhindre eller stille noen til ansvar for at titusenvis av sivile på Gaza blir lemlestet, fordrevet og drept? Kan vi gjøre noe med dette?

Staten Norges forpliktelser oppstår når et folkemord skjer eller er i ferd med å skje

Folkemordskonvensjonen pålegger signaturstatene å stanse og å straffe folkemord. Er det fare for folkemord, er den norske regjeringen og Stortinget folkerettslig forpliktet til å handle. Statens forpliktelse oppstår i det øyeblikket staten blir kjent med at folkemord skjer, eller er i ferd med å skje.

Albaneses analyse og konklusjon ligner mye på de vurderinger som ICJ gjorde i sin midlertidige avgjørelse i søksmålet fra Sør-Afrika. Da domstolen åpnet folkemordsak mot Israel den 26. januar, startet den norske regjeringen en intern gransking for å se om Norge kan bli direkte eller indirekte medskyldig dersom Israel blir dømt for folkemord. Den 13. mars uttalte utenriksminister Espen Barth Eide at regjeringen fortsatt ikke har konkludert med hva våre forpliktelser etter Folkemordskonvensjonen medfører for Norge.

To måneder har gått siden ICJs avgjørelse. Imens fortsetter krigen, overgrepene og ødeleggelsen på Gaza med uforminsket styrke, uten at norske myndigheter har redegjort for hvordan Norge skal opptre – heller ikke om Norge vil støtte Sør-Afrikas søksmål.

Tragedien og grusomhetene er et faktum. Norge må bidra til at dette aldri skjer igjen

Hvorfor viker utenriksministeren tilbake for å karakterisere massakren på Gaza som folkemord? spør advokat Bent Endresen i en kronikk i Klassekampen 14. desember 2023. Advokat Endresen svarer selv på spørsmålet. Fordi det krever handling. Spørsmålet er like relevant i dag. Israel ignorerer ICJ sin avgjørelse og fortsetter sin blokade og krigføring mot Gaza.

Norske myndigheter, selskaper og andre institusjoner samhandler i dag med Israel på en måte som åpenbart bidrar, direkte eller indirekte, til de krigshandlinger som nå skjer på Gaza. Dette kan utløse et medvirkningsansvar for Norge.

Det er avgjørende at Norge anerkjenner staten Palestina. Videre må norske myndigheter stoppe salg av våpen, komponenter, reservedeler og alt annet materiell som er relevant for krigføringen og som selges til Israel fra Norge eller fra norske datterselskaper i utlandet. Myndighetene må be Norges Bank umiddelbart å fryse alle investeringene Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) har i Israel. Oljefondet må videre instrueres til å trekke sine investeringer ut av de 66 selskapene som støtter opp under og tjener på ulovlige israelske bosettinger på de okkuperte palestinske områdene. Endelig må myndighetene innføre et forbud mot varer og tjenester fra bosettingene.

Dette er eksempler på åpenbare tiltak som regjeringen snarest må iverksette, samtidig har regjeringen en plikt til å kartlegge om norske myndigheter, selskaper og andre institusjoner samhandler med Israel på andre måter som bidrar til de krigshandlinger som nå skjer på Gaza, medvirker til folkemord.

Norge må også bidra aktivt til at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) iverksetter effektiv etterforsking av de vedvarende krigsforbrytelsene.

Siden 7. oktober er mer enn 32.000 palestinere drept. Ytterligere 12.000 er rapportert savnet og antatt døde under ruinene. Mer enn 70 prosent av de registrerte dødsfallene er kvinner og barn. Israelske styrker har såret over 70.000 palestinere, arrestert tusenvis av palestinske menn og gutter og utsatt dem for tortur og mishandling. Israel har ødelagt eller alvorlig skadet det meste av Gazas livsnødvendige infrastruktur, inkludert sykehus og jordbruksland. 80 prosent av palestinerne er internt fordrevet.

Tragedien og grusomhetene er et faktum. Norge må bidra til at dette aldri skjer igjen og sørge for at de som står bak blir stilt til ansvar for sine handlinger.

Kronikken er publisert i Klassekampen 3. april 2024.

Den 23. april arrangerer Forsvar folkeretten konferansen «Hvordan sikre straffeforfølgelsen av krigsforbrytelser og folkemord – internasjonalt og nasjonalt» på Litteraturhuset i Oslo. Med denne konferansen ønsker vi å belyse hvordan det nasjonale og internasjonale rammeverket for straffeforfølgelse av krigsforbrytelser og folkemord virker, og Norges og det internasjonale samfunnets ansvar og rolle i den forbindelse. Program og billett her.