FN-topp ber Norge etterforske sentrale israelske ledere

Navi Pillay, leder av FNs granskingskommisjon for Israel og Palestina og tidligere FNs høykommisær for menneskerettigheter. Foto: FN

-I den situasjonen vi er i  nå, er det veldig viktig at et land som Norge griper inn, sier FN-toppen Navi Pillay til NTB og viser til anmeldelsen av tre israelske ledere som Forsvar folkeretten og ICJ-Norge overleverte til Det nasjonale statsadvokatembetet 28. november i fjor. – Jeg kjenner godt til anmeldelsen, sier Pillay. -Hvis Norge gjør dette, kommer de internasjonale domstolene til å merke seg det. Det er og noe andre land vil merke seg, og vil forsikre folk om at alle land har et ansvar i en situasjon der et land åpenbart bryter internasjonal lov, sier Pillay til NTB på telefon fra Durban. Den sørafrikanske dommeren leder FNs granskingskommisjon for Israel og Palestina, og er tidligere FNs høykommisær for menneskerettigheter.

-Jeg er glad for støtten som kommer fra FNs Navi Pillay, sier Kjell Brygfjeld, advokat og initiativtaker til Forsvar folkeretten. – Jeg håper den kan bidra til at norsk politi og påtalemyndighet iverksetter etterforskning på grunnlag av anmeldelsen. Det kan ikke være tvil om at det som skjer på Gaza er en alvorlige krigsforbrytelser, og vil framstå som en forbrytelse mot palestinerne om ikke verdenssamfunnet gjør sitt ytterste for å holde det israelske krigslederskapet ansvarlig for ugjerningene.

Hele intervjuet kan leses her.

Anmeldelsen på 61 sider er inngitt i prinsippet på vegne av alle norske statsborgere og utlendinger bosatt i Norge som oppholdt seg i Gaza fra 7. oktober 2023, samtidig som den inngis konkret på vegne av personer som hittil har signert en dokumentert fullmakt til ICJ-Norge og Forsvar folkeretten. Dersom flere ønsker å slutte seg til samme anmeldelse, vil de nødvendige opplysninger bli ettersendt. Flere av forbrytelsene har rammet alle som oppholdt seg på Gaza, dvs. om lag 2,2 millioner mennesker. Dette er derfor den mest alvorlige straffesaken som noensinne har kommet opp i Norge.