Sterk støtte til etterforskning av Israel for påståtte krigsforbrytelser

Over 180 palestinske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har sendt brev til aktor ved Den internasjonale straffedomstolen ICC, Fatou Bensouda, om de påståtte krigsforbrytelsene i Palestina.

Fatou Bensouda, aktor ved Den internasjonale straffedomstolen

I brevet uttrykker de sterk støtte til at det åpnes for etterforskning av Israel for påståtte krigsforbrytelser, og forbrytelser mot menneskeheten begått i de okkuperte palestinske territoriene.

Her er brevet i sin helhet.

-Jeg føler meg sikker på at krigsforbrytelser er blitt begått eller begås på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem og på Gazastripen, sa Fatou Bensouda, da hun den 20. desember 2019 kunngjorde at ICC vil starte en formell etterforskning av Israel.

Før etterforskningen starter, skal The Pre-Trial Chamber ved ICC vurdere om granskingen skal omfatte okkuperte Vestbredden, Øst-Jerusalem og Gazastripen, og om ICC har jurisdiksjon over disse områdene.

Det er nå opp til The Pre-Trial Chamber å ta stilling til saken. De tre dommerne – Péter Kovács fra Ungarn, Marc Perrin de Brichambaut fra Frankrike og Reine Adélaïde Sophie Alapini-Gansou fra Benin – har ingen fastsatt frist, men det forventes at de legger fram sin avgjørelse innen 120 dager.

Fatou Bensouda gjentok nylig sin uttalelse fra ifjor og hevder i et 60 siders langt dokument at ICC har jurisdiksjon for å iverksette undersøkelsen – The Times of Israel 30. april 2020.

Israel og USA har protestert kraftig på at det iverksettes en slik undersøkelse.